Vplivi na okolje

Promet je krivec za kar dobro četrtino izpustov toplogrednih plinov v EU. Največji del izgorevanja predstavlja dušik (N2), vodna para (H20), (razen pri gorivih s čistim ogljikom), ogljikov dioksid (razen pri gorivih brez ogljika); ti sicer niso strupeni ali zdravju škodljivi, čeprav naj bi v določenih študijah potrdili, da gre za toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje.

Razmeroma majhen del izgorevalnega plina predstavlja ogljikov monoksid (CO), ki je glavni produkt nepopolnega izgorevanja, ogljikov vodik (pravilno označen kot CxHy, na testih o emisijah je običajno prikazan kot HC) iz neizgorelega goriva, dušikov oksid (NOx) iz visokih temperatur izgorevanja, ozon (03), ter trdi delci (predvsem saje).

Plin kot pogonsko gorivo

Večina vozil za pogon uporablja bencin in plinsko olje. Plin se je pokazal, kot primerna alternativa omenjenima gorivoma, njegova prednost pa se kaže v zmanjšanju škodljivih emisij. Zaradi podobnih lastnosti plina in bencina je primeren za uporabo v večini bencinskih motorjev.

Ko govorimo o plinu, kot pogonskem gorivu, mislimo na utekočinjen naftni plin (UNP) oziroma v Sloveniji bolj znan, kot avtoplin in na stisnjen zemeljski plin oziroma komercialno metan. Avtoplin je mešanica propana in butana, večinoma ga pridobimo pri predelavi surove nafte, medtem ko je zemeljski plin v glavnem sestavljen iz metana, pridobivamo pa ga neposredno iz vrtin na plinskih in naftnih ploščadih.

Kot gorivo lahko uporabljamo tudi tako imenovani biometan, ki ga pridobivamo s postopki fermentacije biomase (organski odpadki, rastlinske in živalske surovine). Kljub temu, da v osnovi spadata med fosilna goriva, ju lahko zaradi precejšnega zmanjšanja škodljivih emisij uvrščamo med alternativna goriva.

Plin ima podobne karakteristike kot bencin, zaradi česar je večina obstoječih motorjev z notranjim zgorevanjem, ki delujejo na principu prisilnega vžiga, primerna za uporabo plina kot pogonskega goriva.

Rezervacije!
Cena plina
že od 0,54€!
Eko center
+plusCard
Na strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.