Avtoplin v svetu

Zelo težko je ugotoviti število vozil s pogonom na plin v svetu, trenutno ocenjujejo, da jih je okoli 9 milijonov, vendar pa število naglo narašča. V Veliki Britaniji, ki ima največjo koncentracijo vozil na svojih cestah, je število avtomobilov na plinski pogon zelo majhno, le okoli 50.000.

Ravno zaradi tega vlada uvaja spodbujevalne ukrepe, s katerimi želi povečati število teh vozil.

Dejstva

Na Japonskem, kjer imajo velike probleme z gostoto naseljenosti, morajo vsi taksiji imeti pogon na plin. Ravno zaradi tega je bil na Japonskem zabeležen večji porast takšnih vozil.

Največje število avtomobilov na plin  ima Italija, okoli 1,200.000 avtomobili, za njo  je Nizozemska z 800.000, Južna Koreja s 790.000 in Avstralija z okoli 530.000 vozili na plinski pogon. V Evropi je primer uporabe avtoplina v javnem prevozu mesto Dunaj (Avstrija), kjer zaradi ekonomičnosti in ugodnih vplivov na okolje že 30 let uporabljajo avtoplin. Trenutno je na Dunaju 550 avtobusov na plin, ki jih uporabljajo v javnem mestnem prometu.

V ostalih delih sveta, kot na primer v Tajvanu, veliki proizvajalci avtomobilov že v serijski proizvodnji vgrajujejo motorje s pogonom na plin. Okoli 10.000 taksijev se vozi že zdaj na plin zaradi zniževanja stroškov.

V Kaliforniji, tehnično najbolj razviti regiji na svetu, resolucija o zaščiti okolja poleg električnega pogona priporoča tudi pogon vozil na avtoplin in metan.

Rezervacije!
Cena plina
že od 0,54€!
Eko center
+plusCard
Na strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.